Mauritius, az Indiai-óceán gyöngyszeme nászutasok, tengerparti nyaralást keresők és az aktív programokat kedvelők egyik kedvelt egzotikus úti célja.

Dél-Kelet-Afrika partjaitól kb. 2000 km-re, az Indiai-óceán közepén helyezkedik el Mauritius szigete néhány apróbb szigettel körülvéve. Álomszép strandjai, trópusi erdőkkel borított hegyei, az óceán élővilága, gazdag kulturális és természeti látnivalói mindenféle nyaralási programot kedvelőnek bőséges lehetőséget biztosítanak.

Utazás Mauritiusra

A repülőút hossza Magyarországról kb. 12-14 óra. Közvetlen repülőjárat nincs. A legcélszerűbb és legkényelmesebb valamelyik Arab-öböl menti városban átszállni. Az Emirates és a Qatar Airways légitársaságok Budapestről naponta repülnek Dubajba és Dohába, amely városok kb. 5-6 óra repülésre találhatók. Innen naponta indítanak közvetlen járatokat a kb. 6 órányi úttal elérhető Mauritius repülőterére. A kétszer 6 órás repülés kényelmesebbé, könnyebben elviselhetővé teszi a hosszú utazást. Akár meg is szakíthatjuk az utazást Dubajban vagy Dohában néhány napra még több élménnyel gazdagítva a nyaralást.

Ha európai átszállást választunk, egy rövid európai szakasz után, hosszú, akár 10 órás vagy több repülés követ, amely nem mindenkinek kényelmes.

Mikor utazzunk Mauritiusra?

Bár Mauritiuson egész évben kellemes meleg van, tengerparti nyaralásra a novembertől márciusig tartó időszak a legmegfelelőbb. Ilyenkor a legmagasabb a nappali felmelegedés és az óceán vize is ekkor a legmelegebb és a legnyugodtabb. Sajnos erre az időszakra esik a ciklonok előfordulása is, de csak ritkán jelentkezik trópusi viharnál erősebb formában, általában rövidebb ideig tartó erősebb szél és esőzés az, amire számítani lehet.

Mivel ez a főszezon Mauritiuson, ilyenkor a legmagasabb az ára a szállásoknak és a legtöbb turista is ebben az időszakban keresi fel a szigetet.

Áprilistól novemberig tart a száraz évszak. Ekkor csak ritkán zavarják meg esők a napsütést, de a nappali felmelegedés is némiképp alacsonyabb, este pedig már egy pulóverre is szükség lehet. Az óceán vize hidegebb és erősebb a hullámzás. Napozásra alkalmas az időjárás, de fürdőzésre már a legtöbbünknek hideg a víz és a levegő.

A szörfösöknek igazi paradicsom a száraz évszak, hiszen a nyugati part csodálatos hullámokkal örvendezteti meg őket.

Túrázásra is a száraz időszak a legjobb választás. A szerényebb meleg és a jóval kisebb páratartalom ideálisabb körülményeket teremt.

A strandolás szerelmeseinek az esős évszak, vagyis az európai tél álomszép, sokhelyen hófehér homokos tengerpartokat, kellemesen meleg és kristálytiszta tengervizet tartogat.

Mauritius strandjai között mindenki megtalálja az igényei legmegfelelőbbet a fehérhomokos, úszásra, strandolásra ideális partoktól a szörfös paradicsomokon át a vad partokig.

Mauritius strandjai

Mauritius minden strandja nyilvános, a szállodák előtti strandokat is szabadon látogathatjuk, így bármely részén is nyaralunk a szigetnek, lehetőségünk van a kedvünknek megfelelő partokból minél többet felfedezni és élvezni.

Mauritius strandjait négy régióra oszthatjuk:

Lux Grand Gaube Mauritius

Az északi part strandjai, amelyek híresek a vízi sportolási lehetőségeikről, mint a vízisí, szörfözés, vitorlázás, mélytengeri horgászat és a parasailing. Csodás naplementék, parti bárok és éttermek gondoskodnak a teljes élményről.

A kicsit vadabb, természetesebb keleti parti strandok, ahol kevésbé van jelen a tengerparti infrastruktúra, sok a napernyők és szolgáltatások nélkül, természetes valójában megmaradt strand. Hosszan elnyúló hófehér homokos strandok és türkizkék lagúnák várnak ránk.

A nyugati part gyönyörű strandjai a nagyobb hullámok és az ideális szél viszonyok miatt a szörfösök által kedveltek, de a főszezonban fürdésre is kiválóak.

A drámai és képeslapra illő vadságú déli part, a magasra nyúló sziklákon felcsapó hullámokkal nem alkalmas strandolásra. Látványa, a természet erőinek megtapasztalása különleges élményeket nyújt, amiért a déli partot nem szabad kihagyni egy mauritiusi nyaraláson.

Északi part

Az északi-part legjobb strandjai:

Grand Baie nyilvános strandjánál elég nagy a hajó és csónak forgalom, így csak egy kis része alkalmas a zavartalan fürdőzésre. A hotelek előtti strandok sokkal kellemesebbek. A strand nagyon szép és csodálatos kilátás nyílik az öbölre. A part mentén éttermeket, ételárusokat, bárokat és egyéb szolgáltatók sokaságát találjuk. Mauritius a turisták kiszolgálására legjobban kiépült településének partján a vízisportok széles választékát találjuk, mint például vízisí, szörf, jachting, katamarán és vitorlás túrák, mélytengeri horgászat.

La Cuvette strandja egy kellemes sétával elérhető Grand Baie központjától. Egy kicsi és csendes partszakasz, ahol akár magunkban is lehetünk. A tiszta víz teljesen mentes a szikláktól, kövektől, koralloktól.

Mont Choisy türkizkék 3km hosszú öblét fehér homok borítja és kazuárfák örökzöld lombja védi a mauritiusi napsugaraktól. Hétközben néhány turistán kívül, alig találkozunk itt strandolóval, hétvégén a nyilvános strandot elfoglalják a helyiek. Ha olyan strandot keresünk, ahol magunk lehetünk, látogassunk el ide hétköznap. Ha szívesen futballoznák a helyiekkel, hétvégén csatlakozhatunk egy meccshez a part menti focipályán.

Péreybère strandja 2 km-re fekszik Grand Baie-től, ezért is népszerű mind a helyiek, mind a környéken nyaralók körében. Itt a víz elég mély és kristály tiszta, így tökéletes sznorkelezéshez. A parton kebab, szendvics és friss ananász árusok asztalai kínálnak gyors étkezési lehetőséget.

Trou aux Biches: Az észak-nyugati parton mintegy 2 km hosszan elnyúló strand sokak szerint Mauritius legszebb partszakasza és legjobb strandja, köszönhetően a világos színű, púder finomságú homokjának, a kellemes időjárásának és a szolgáltatásainak. A sziget körül húzódó korallzátony itt szinte a partig ér, így sznorkelezésre ideális. Ha a legszebb naplementét keressük Mauritiuson. itt bizonyosan megtaláljuk. Napozásra, fürdésre, egésznapos családi programra tökéletes választás.

Felkereshetjük Anse La Raie, Bain Boeuf, Calodyne, Cap Malheureux, Grande Gaube, Point Aux Piment, Pointe Aux Canonniers, Poudre D’or strandjait is az északi parton, ha kellemes tengerparti pihenésre, fürdőzésre vágyunk.

Keleti part

A legjobb strandok:

Blue Bay strandja Mauritius délkeleti részén az a helyszín, amiről nem lehet rossz fényképet készíteni. A színek kontrasztja lenyűgöző. A kristálytiszta víz a kék tengernyi árnyalatában játszik. Mahebourg közelsége miatt hétvégén megtelik a helyiekkel, hétköznap szinte magunkban lehetünk a parton és élvezhetjük az úszásra és sznorkelezésre is csodálatos strandot. Több kis eldugott öblöt is felfedezhetünk a környéken egy kellemes sétával.

A Belle Mare strand joggal Mauritius egyik legszebb strandja. A hófehér homokkal borított part Mauritius egyik leghosszabb strandja. A mély lagúnának köszönhetően a víz nagyon nyugodt. A türkiz ezernyi színében játszik az óceán, a lagúna és a partmente, amely fehérben folytatódik, majd átveszi a helyét az élénk zöld.

Ile aux Cerfs kis szigete Mauritius keleti partjáról hajóval közelíthető meg. A sziget a keleti parti lagúnában helyezkedik el, élvezve a nyugodt, csendes vízfelszínt és a csodálatos színek kombinációját. A partot hófehér homok borítja, amely lengedező pálmafaligetben végződik. A parton mindenféle szolgáltatást megtalálunk, amire egy egésznapos tengerparti pihenés során csak szükségünk lehet. Minden igényt kielégítő éttermek, vízisport lehetőségek sora szolgálja ki az idelátogatókat. Az egyik legnépszerűbb strand, amelyet érdemes meglátogatnunk egy mauritiusi nyaraláson.

Flacq, La Pointe d’Esny, Post Lafayette, Roche Noir strandjai is megérnek egy-egy kirándulást.

Nyugati part

A legnépszerűbb strandok:

Flic en Flac strandja a legjobb fürdési és úszási lehetőségeket nyújtja a szigeten. Nem zavarják áramlatok. Az egyik leghosszabb strand Mauritiuson. Egyik végétől a másikig elsétálni akár egy órát is igénybe vesz. Javasolt a fürdőcipő viselése, mert a korallok és a tengeri sünök fájdalmas sérüléseket okozhatnak. Ideális egésznapos tengerparti pihenéshez, családi programhoz, sznorkelezéshez. Napnyugtakor gyönyörű színekkel ajándékoz meg minket az óceánba bukó nap.

A Le Morne-félsziget Mauritius legdélnyugatibb csücskében fekszik. A Le Morne hegy lábainál húzódó strandok Mauritius legszebb partszakaszai hófehér korallhomokkal borítva és pálmaligetekkel szegélyezve. Népszerű a windsurf és a kitesurf szerelmeseinek körében az egész évben ideális szélviszonyoknak köszönhetően. Fürdőzésre is tökéletes a kristálytiszta víz. Ha nem valamelyik partmenti felsőkategóriás luxus resort vendégei vagyunk, érdemes időt szánni rá, hogy valamelyik Le Morne strandon élvezzük a pihenést, a szörfösök figyelését és a lenyűgöző látványt.

A Black River hegy vonulatai és a Tamarin-öböl által határolt Tamarin strandját a Tamarin folyó szeli ketté. Egyik végétől a másikig csak úgy juthatunk el, ha átkelünk a folyón. Az aranyszínű homokkal és belekeveredő kövekkel borított part a szörfösök egyik kedvence. Mivel ezen a szakaszon nincs korallzátony, ha az óceán haragos, az erős hullámzás eljut a partig, ilyenkor akár egy méter magas hullámokra is számítani lehet, amely kedvez a szörfösöknek. Nyugodt időben kellemes fürdési helyszín, mivel koralltól, tengeri sünöktől mentes.

A nyugati parton Tombeau Bay, Albion, La Preneuse, Point aux Sables strandjait is érdemes felkeresni.

Déli part

Ezeket a partokat érdemes meglátogatni Délen, ha Mauritiuson nyaralunk:

Riviere des Galetsnél csodálhatjuk, ahogy az óriási hullámok nyaldossák a partot, érezhetjük a szél erejét. A sekély vízben átsétálhatunk a közeli picike Ilôt Sancho szigetre is, amelyet pár perces sétával járhatunk körbe és csodálatos kilátást nyújt a déli partra. Nem alkalmas úszásra a nagy hullámzás miatt.

Gris Gris szikláiról gyönyörködhetünk a hatalmas hullámokban, ahogy nagy robajjal csapódnak a sziklafalnak. A parton húzódó park padjairól élvezhetjük a tenger erejének és a kék ezernyi színének látványát. A parkból vezet egy ösvény egy kisebb strandra, ahonnan egész közelről is csodálhatjuk a hullámokat.

Roche Qui Pleure-nél a hullámok folyamatos sziklának csapódása olyan, mintha sírna az óceán.

Saint Felix két strandja közül a keletit érdemes felkeresni, ha egy kis elvonulásra és relaxációra vágyunk. A déli part egyik legszebb strandja. A hófehér homok, a türkizkék víz és a partot szegélyző zöld fák csodálatos kontrasztja elbűvölő. Sajnos az erős áramlatok és a korallok miatt fürdésre, úszásra nem alkalmas.

Keressük fel a déli parton Souillac, Pomponette, Baie Du Cap, La Cambuse, Le Bouchon és Riambel strandjait is, ha az óceán vadságában gyönyörködnénk.

Mauritius bármelyik partszakasz különleges élményekkel gazdagítja utazásunkat, fedezzük fel bátran sziget álomszép strandjait.

Mauritiusi nyaraláshoz válasszon felsőkategóriás szálloda kínálatunkból és kérje személyre szabott ajánlatunkat.