AJÁNLATOK

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Általános információk

Tahiti – Bora-Bora – Moorea

Francia-Polinézia

Francia-Polinézia mesés szigetvilága a Csendes-óceán déli részén található, melyet 5 szigetcsoport, azon belül mintegy 130 sziget és atoll alkot Ausztrália és Dél-Amerika partjai között. A legismertebb szigetcsoport a Társaság-szigetek, melynek paradicsomi szépségű szigetei – Tahiti, Moorea, Bora Bora – a turisták által leglátogatottabbak. Fővárosa Papeete, Tahiti szigetén található.

Francia-Polinézia szigetei a világ legszebb úti céljaként ismertek. Türkízkék lagúnák, kristálytiszta víz, lagúnára épített romantikus nádtetős bungalók, gazdag és látványos víz alatti élővilág, mohazöld hegycsúcsok, zöldellő őserdők, patakokba hulló vízesések, trópusi virágok, virágkoszorús fűszoknyás lányok látványa varázsolja el a látogatót egy Tahiti nyaraláson vagy Bora Bora utazáson. Az édenkerti paradicsom szépsége örökre megbabonázza azt, aki ide ellátogat. Párok ás nászutasok álom-szigetei, legkedveltebb úti célja. Mivel a világ legszebb szigeteiként számon tartott út célok, ennek megfelelően árfekvése kiemelten magas, látogatói főként amerikai, japán, ausztrál, német, angol, francia turisták.

A Társaság-szigetek mindegyik szigete rendelkezik repülőtérrel. A legnagyobb és egyetlen nemzetközi repülőtér a szigeteken, a Faaa Nemzetközi Repülőtér Tahiti szigetén található. A legkevesebb utazási idő Budapestről Papeete-re átszállással együtt, légitársaságtól függően minimum 28-30 óra, mely csatlakozástól függően változik. A szigetek között helyi repülőjáratokkal (Air Tahiti) vagy a közelebbi szigetekre komphajóval közlekedhetünk.

Franci-Polinézia lakosságának fő vallása keresztény. Polinézia hivatalos nyelve a francia és a tahiti.

Francia-Polinézia Franciaország speciális státuszú területe, mely bizonyos szintű autonómiával rendelkezik. Nem az Európai Unió része, ezért számos területen az európaitól jelentősen eltérő szokások és szabályozások vannak. Francia Polinézia 2003-ban vált teljes egészében Franciaország tengerentúli részévé. A tengerentúli területek ugyan részét képezik a Francia Köztársaságnak, de nem részei az ország európai területeinek vagy az Európai Unió költségvetési rendszerének. Ez főként azt jelenti, hogy amikor az anyaország 2002-ben átállt az euróra, akkor ezek a területek nem vették át az új fizetőeszközt. Itt még mindig a francia csendes-óceáni valutaközösségi frank a hivatalos pénznem, bár a frank árfolyamát az euró árfolyamához kötötték.

Látnivalók

Tahiti a „Szerelem Szigete” a Társaság – szigetek leghíresebb és történelmileg legérdekesebb szigete. A buja szigetet sűrű őserdők, páfrányok, hegycsúcsok, folyók, patakokba hulló vízesések, trópusi virágok borítják. Itt található a főváros is, Papeete. Tahiti tulajdonképpen két szigetből áll, a nagyobb Tahiti Nui (észak nyugati sziget, kb. 40x20km) és kisebb Tahiti Iti szigetekből, melyeket egy földnyelv köt össze. Tahitin a sziget belső részén hegyek, a sziget körül pedig korallfallal lezárt lagúna található.

Papeete forgalmas főutcával, yacht kikötővel, botanikus kerttel, Gauguin Múzeummal, vulkanikus homokú, változatos partszakaszokkal rendelkezik, (a déli és nyugati részen fehér homokos) a sziget belsejében viszont felejthetetlen trópusi élményre számíthatunk. A legtöbb szálloda a sziget nyugati részén található.

Bora Bora a legismertebb és egyben a legnépszerűbb sziget, Tahititől mintegy 260 km-re, 50 perces repülőútra található. Bora Borát (10 x 4 km) a világ legszebb lagúnája öleli körbe egy külső korallzátonnyal szegélyezve. A sziget közepén egy hegycsúcs emelkedik a magasba, mely vadregényes trópusi erdőt, megművelt kerteket rejteget a völgyek mélyén.  Fővárosa Vaitape. Bora Bora legszebb partszakasza a sziget déli részén, Matira félszigeten látható. Partjain egyre több luxus bungalóból álló resort épül, legjellemzőbbek a lagúnák fölött cölöpökre épült 5*-os luxuskényelmet kínáló villák és lakosztályok. A vízi villák privát teraszáról közvetlen lejárattal juthatunk a kristálytiszta vízbe.

Moorea szigete Tahiti legközelebbi szomszédja, egy gyönyörű szív alakú sziget, Tahiti Nui-tól kb.30 perc hajóútra található, Papeete-ről komphajóval lehet megközelíteni. Moorea szigete sok felfedezni való természeti szépséget rejt magában. A szállodáknál gyönyörű pálmafás, aranyló homokú tengerpartok, a sziget belsejében jeepsafari túrák, kilátóhelyek a gyönyörű öblökre.

Huahine két külön szigetből áll melyeket híd köt össze. Elősorban kirándulóknak ajánljuk.

Raiatea a Társaság-szigetek között egyik legnagyobb szigete. Tahititől 200 km-re található. Főként azoknak ajánlott, akik az évezredes polinéz kultúra régészeti emlékeire kíváncsiak, vagy szívesen csónakáznának egy trópusi folyó áramlatában. Vadregényes sziget, régi falvakkal, gyalogösvénnyel.

Tahaa Raiatea testvér szigete. Repülőtérrel nem rendelkezik egyedül hajóval lehetséges megközelíteni. A távolban Bora Bora csúcsai láthatók, főleg vanília ültetvényei és gyöngykagyló tenyészete miatt jelentős.

Rangiroa a legnagyobb korallzátony és egyben a legjobb merülőhely a szigetek között,

70 km hosszú és több tízkilóméter széles. Itt található az igazi ‘Kék Lagúna’ mely káprázatos színeivel vonzza a természeti szépséget és romantikát kedvelőket.

Tikehau a lapos korallszigetek egyik legészakibb tagja, nászutasok és búvárok számára is kitűnő választás. Elsősorban gyöngykagyló tenyésztéséről nevezetes. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a távoli csendes nyugalmas helyeket és jó minőségű ellátást. A sziget 340 km-re esik Tahititől és 15 km-re Rangiroától.

A Tuamotu-szigetcsoportban található Tikehau szigete egy rejtett gyöngyszem, rózsaszín homokos strandokkal, melyeknél sehol a világon nincs érintetlenebb és szebb. Tikehau sokféle halnak ad otthont, ami azt jelenti, hogy sok szabadtüdős merülő és mélytengeri halász érkezik ide, hogy megmártózzon a trópusi pompában.

Tetiaroa szigete – a világ egyik legszebb helye, ez az igazi, egyszer az életben látni kell álomsziget! A Csendes-Óceán közepén, Tahiti-től 60 km -re található ez a korall szigetcsoport mely csodálatos partokkal, kristálytiszta vízzel és gazdag természetes élővilággal büszkélkedhet. Az atoll 13 szigetből áll mely a világhírű amerikai filmszínész Marlon Brando tulajdona volt. A kisebb szigeteken hatalmas tengeri madár rajok fészkelnek, ez természet védelmi terület is egyben. Itt igazi Robinson Cusoe-i élményre lelhet!

Időjárás

Az utazásra legalkalmasabb száraz időszak az európai nyár időszaka, mely júniustól októberig tart, de a május is megfelelő lehet már, amikor az árak még valamelyest moderáltabbak. Az esős évszak novembertől áprilisig tart, amikor heves trópusi esőzések, ciklonok nagy valószínűséggel előfordulhatnak.