AJÁNLATOK

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Általános információk

Madagaszkár egy érintetlen világ és egy különleges sziget, ahol senki sem siet!

Az Indiai-óceánon található Madagaszkárt gyakran a nyolcadik kontinensként is nevezik egyedülálló ökológiája miatt, mivel az állat-és növényvilágának legnagyobb része endemikus, azaz csak itt megtalálható. A szigetország majdnem 165 millió éve szakadt el az afrikai kontinenstől, így egy teljesen egyedi, különleges és látványos állat-, és növényvilág fejlődött ki a szigeten. A madagaszkári állat-, és növényfajok 80%-át a világon egyedül itt találjuk meg, többek között összesen 70 lemúrfajtát, a világ legkisebb és legnagyobb kaméleonját, összesen 930 orchidea fajt, és még sorolhatnánk.

Az Afrikához tartozó szigetország egy álom úticél a természet, autentikus élmények és a szabadtéri kalandok kedvelőinek, akik itt olyan izgalmas tevékenységeknek hódolhatnak, mint a szörfözés, a búvárkodás, a madár- és bálnamegfigyelés, a vitorlázás vagy a kajakozás. Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigeteként szinte végtelen mennyiségű látnivalót kínál, és kevés olyan hely van a bolygónkon, ahol ilyen sokszínű kaleidoszkópot mutat a természet. Az intenzív kulturális élmények mindenütt tetten érhetők, a tömegturizmus még nem jelent meg itt, a barátságos lakosok, az érintetlen kultúra és a változatos ételkínálat tökéletessé varázsolja az utazást. A pálmafákkal övezett tengerpart, a kristálytiszta vízben ringatózó csónakok és az eldugott öblök festői látványa mérföldről mérföldre tárul elénk.

Madagaszkár fő vonzereje az érintetlen természet és a romlatlan társadalom. A természet itt teljes sokszínűségében, kreativitásában, szelídségében és szépségében mutatkozik be. A lakosság vendégszeretete elvarázsol, a tömegturizmus és a gazdasági fejlettség hiánya miatt, vagy inkább ennek köszönhetően mindenhol olyan emberi értékekre lelünk, melyek sajnos egyre ritkábbak a modern társadalomban: őszinteség, nyitottság, mosoly, vidámság, nyugodt életritmus és bizalom. A madagaszkáriak jelszava a „mora-mora”, azaz lassan-lassan: soha senki nem siet, és mégis minden mindig megoldódik…

Az elmúlt években megnőtt a magas európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodák száma, így a luxus és a komfortos szállást kereső vendégek is elégedettek lehetnek. A magasabb kategóriájú (3-5 csillagos) szállodákban, illetve erdei lodge-okban tökéletes kényelemben, mégis a természethez közel érezhetjük magunkat. Az egyszerűbb szállásokon azonban számítani kell arra, hogy az áramot éjszakára lekapcsolhatják és csak egy konnektor van a szobában (így jól be kell osztanunk az elektromos készülékeink töltését), illetve akadozhat a melegvíz-ellátás. A személyzet kedvessége és segítőkészsége azonban általában bármely kategóriájú szálláshelyen lenyűgözi az utazót.

Fel kell készülnünk, hogy az utak állapota jelentősen rosszabb az európainál, így a közlekedés, transzferek több időt vesznek igénybe, mint a távolság alapján gondolnánk. Az országon belül való utazás során mindenképpen helyi sofőrrel kell közlekedni. A közművesítés a legtöbb faluban hiányos, sok helyen nincs áram és folyóvíz. Az egészségügyi ellátás is alacsony színvonalú. Éppen ezért fontos, hogy egyrészt megfelelő egészségügyi biztosítással menjünk, másrészt körültekintően válasszuk ki az igényeinknek és komfort-elvárásainknak megfelelő szállásokat utunk során.

Látnivalók

„Leg-ek”

  • A világ legtöbb lemúrfaja (70)
  • A világ legkisebb és legnagyobb kaméleonja (2mm és 70 cm)
  • A világ legtöbb orchideafajtája (több, mit 900)
  • A világ legnagyobb vaníliatermelője
  • A világ legtöbb majomkenyérfa fajtája
  • A világ valaha élt legnagyobb madara (a mára kihalt elefántmadár tojásainak maradványait még ma is mindenhol fellelhetjük)
  • A világ egyik legfontosabb bálnamegfigyelő helye (hosszúszárnyú bálnák, Sainte-Marie szigeténél)
  • A világ egyik legszebb szigete (az ország észak-nyugati partjainál fekvő Nosy Be szigete, a Tripadvisor utazási portál alapján)

És a világ egyik legcsúnyább állatának kikiáltott véznaujjú maki…

A Bemaraha-i Tsingy Természetvédelmi Terület: Madagaszkáron kívül csak három helyen található még a világon ez a furcsa, különleges természeti képződmény, amelyet a malagaszi emberek „tsingy”-nek neveznek. A „tsingy” szó magyar jelentése: “ahol nem sétálhatsz mezítláb”. A homokkőből, márgából és mészkőből álló mesebeli képződményt karszt tájak, felvidéki mészkő alakzatok, lenyűgöző „tsingy” csúcsok és tűhegyes mészkő „erdők” jellemzik.  Csipkézett és kilyuggatott belseje láttán az ideutazók könnyen a Holdon érezhetik magukat. Számos lemúrfajnak ad otthont a terület, valamint impozáns kanyonok, érdekes madárfajok és barlangok is lenyűgözik az itt a túrázókat.

Az Ambohimanga-i Királydomb (más néven a „Kék Domb”): a madagaszkári emberek az ország legszentebb helyének tartják, immár 500 éve, ezt a történelmi falut, mely egykor Madagaszkár királyának nyújtott otthont. A falvat körülvevő falat 1847-ben építették. A Mahandrihono-ház Andrianampoinimerina király egykori otthona volt, melynek falai rózsafából készültek.

Az Atsinanana-i Esőerdők: az Atsinanana-i esőerdők területe hat nemzeti parkot foglal magába Madagaszkár keleti partvidékén.  Ezek az erdők világszinten kiemelkedő biodiverzitással rendelkeznek, valamint rendkívüli mértékben találunk itt endemikus, azaz a világon csak itt megtalálható állat-és növényfajokat: az itt fellelhető fajok 80-90 %-a endemikus! Döntő szerepet játszanak Madagaszkár egyedülálló biodiverzitásának túléléséhez azzal, hogy az ehhez szükséges ökológiai folyamatokat biztosítják és fenntartják. Az erdőkben található számos faj (főleg a lemúrok és egyéb emlősök) ritka és veszélyeztetett: például az éjszakai lemúrfaj, az aye-aye (amely mellesleg a kétes értékű, a világ egyik legcsúnyább állata büszke címet is viseli), a fossa (Madagaszkár legnagyobb ragadozó állata, egy kisebb macska méretű vadmacska-faj), a szürke bambuszmaki, stb.

További különleges látnivalók:

Baobab Avenue: A baobab fák csoportja nyugat Madagaszkáron. A feltűnő és impozáns táj az egyik leglátogatottabb hely a régióban. A Baobab Avenue mentén mintegy 260 m hosszan, 30 méter magas endemikus madagaszkári baobabfát látunk.

Nosy Be: A világ egyik legszebb szigetei a Nosy Be szigetcsoport

Vörös Tsingy: Homokkőből, márgából és mészkőből álló mesebeli képződmény, amelyhez hasonlót ezenkívül mindössze négy másik országban találunk a világon.

Sainte Marie szigete: bálna halászat, hosszú szárnyú bálna, tengerparti nyaralás

Antananarivo: főváros

Andasibe Nemzeti Park, lemúrok, esőerdő

Időjárás

Madagaszkár éghajlata szubtrópusi, két évszak jellemzi: a forró és esős évszak november és április közé esik, míg május és október között enyhül a meleg és szárazabb az idő. Az átlaghőmérsékletek és a csapadék mennyisége azonban nagyon változó az ország különböző régióiban. Vannak egész évben látogatható területek, mint a dél-nyugati országrész, de a keleti partvidéket például csak május és október között érdemes felkeresni, hogy elkerüljük az esős évszakot, mely ciklonokat is hozhat magával.

A két évszakot figyelembe véve a hőmérséklet átlag minimum és maximumai a következőképpen alakulnak: a tengerparton 20-35 Celsius fok nappal és 10-20 Celsius fok éjszaka, míg a sziget belsejében nappal 15 – 30 Celsius fok, de éjszaka a levegő lehűlhet akár 10 Celsius fok alá.