AJÁNLATOK

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Általános információk

Madagaszkár egy érintetlen világ és egy különleges sziget, ahol senki sem siet!

Az Indiai-óceánon található Madagaszkárt gyakran a nyolcadik kontinensként is nevezik egyedülálló ökológiája miatt, mivel az állat-és növényvilágának legnagyobb része endemikus, azaz csak itt megtalálható. A szigetország majdnem 165 millió éve szakadt el az afrikai kontinenstől, így egy teljesen egyedi, különleges és látványos állat-, és növényvilág fejlődött ki a szigeten. A madagaszkári állat-, és növényfajok 80%-át a világon egyedül itt találjuk meg, többek között összesen 70 lemúrfajtát, a világ legkisebb és legnagyobb kaméleonját, összesen 930 orchidea fajt, és még sorolhatnánk.

Az Afrikához tartozó szigetország egy álom úticél a természet, autentikus élmények és a szabadtéri kalandok kedvelőinek, akik itt olyan izgalmas tevékenységeknek hódolhatnak, mint a szörfözés, a búvárkodás, a madár- és bálnamegfigyelés, a vitorlázás vagy a kajakozás. Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigeteként szinte végtelen mennyiségű látnivalót kínál, és kevés olyan hely van a bolygónkon, ahol ilyen sokszínű kaleidoszkópot mutat a természet. Az intenzív kulturális élmények mindenütt tetten érhetők, a tömegturizmus még nem jelent meg itt, a barátságos lakosok, az érintetlen kultúra és a változatos ételkínálat tökéletessé varázsolja az utazást. A pálmafákkal övezett tengerpart, a kristálytiszta vízben ringatózó csónakok és az eldugott öblök festői látványa mérföldről mérföldre tárul elénk.

Madagaszkár fő vonzereje az érintetlen természet és a romlatlan társadalom. A természet itt teljes sokszínűségében, kreativitásában, szelídségében és szépségében mutatkozik be. A lakosság vendégszeretete elvarázsol, a tömegturizmus és a gazdasági fejlettség hiánya miatt, vagy inkább ennek köszönhetően mindenhol olyan emberi értékekre lelünk, melyek sajnos egyre ritkábbak a modern társadalomban: őszinteség, nyitottság, mosoly, vidámság, nyugodt életritmus és bizalom. A madagaszkáriak jelszava a „mora-mora”, azaz lassan-lassan: soha senki nem siet, és mégis minden mindig megoldódik…

Az elmúlt években megnőtt a magas európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodák száma, így a luxus és a komfortos szállást kereső vendégek is elégedettek lehetnek. A magasabb kategóriájú (3-5 csillagos) szállodákban, illetve erdei lodge-okban tökéletes kényelemben, mégis a természethez közel érezhetjük magunkat. Az egyszerűbb szállásokon azonban számítani kell arra, hogy az áramot éjszakára lekapcsolhatják és csak egy konnektor van a szobában (így jól be kell osztanunk az elektromos készülékeink töltését), illetve akadozhat a melegvíz-ellátás. A személyzet kedvessége és segítőkészsége azonban általában bármely kategóriájú szálláshelyen lenyűgözi az utazót.

Fel kell készülnünk, hogy az utak állapota jelentősen rosszabb az európainál, így a közlekedés, transzferek több időt vesznek igénybe, mint a távolság alapján gondolnánk. Az országon belül való utazás során mindenképpen helyi sofőrrel kell közlekedni. A közművesítés a legtöbb faluban hiányos, sok helyen nincs áram és folyóvíz. Az egészségügyi ellátás is alacsony színvonalú. Éppen ezért fontos, hogy egyrészt megfelelő egészségügyi biztosítással menjünk, másrészt körültekintően válasszuk ki az igényeinknek és komfort-elvárásainknak megfelelő szállásokat utunk során.

Látnivalók

„Leg-ek”

  • A világ legtöbb lemúrfaja (70)
  • A világ legkisebb és legnagyobb kaméleonja (2mm és 70 cm)
  • A világ legtöbb orchideafajtája (több, mit 900)
  • A világ legnagyobb vaníliatermelője
  • A világ legtöbb majomkenyérfa fajtája
  • A világ valaha élt legnagyobb madara (a mára kihalt elefántmadár tojásainak maradványait még ma is mindenhol fellelhetjük)
  • A világ egyik legfontosabb bálnamegfigyelő helye (hosszúszárnyú bálnák, Sainte-Marie szigeténél)
  • A világ egyik legszebb szigete (az ország észak-nyugati partjainál fekvő Nosy Be szigete, a Tripadvisor utazási portál alapján)

És a világ egyik legcsúnyább állatának kikiáltott véznaujjú maki…

A Bemaraha-i Tsingy Természetvédelmi Terület: Madagaszkáron kívül csak három helyen található még a világon ez a furcsa, különleges természeti képződmény, amelyet a malagaszi emberek „tsingy”-nek neveznek. A „tsingy” szó magyar jelentése: “ahol nem sétálhatsz mezítláb”. A homokkőből, márgából és mészkőből álló mesebeli képződményt karszt tájak, felvidéki mészkő alakzatok, lenyűgöző „tsingy” csúcsok és tűhegyes mészkő „erdők” jellemzik.  Csipkézett és kilyuggatott belseje láttán az ideutazók könnyen a Holdon érezhetik magukat. Számos lemúrfajnak ad otthont a terület, valamint impozáns kanyonok, érdekes madárfajok és barlangok is lenyűgözik az itt a túrázókat.

Az Ambohimanga-i Királydomb (más néven a „Kék Domb”): a madagaszkári emberek az ország legszentebb helyének tartják, immár 500 éve, ezt a történelmi falu