AJÁNLATOK

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Általános információk

Omán az Arab-félsziget dél-keleti sarkában helyezkedik el. Északnyugaton az Egyesült Arab Emírségekkel, délen Jemennel, nyugaton Szaúd-Arábiával és a Perzsa-öböllel, keleten az Arab-tengerrel, északon az Ománi-öböllel határos, fővárosa Muscat. Az ország 212 ezer négyzetkilométer területű, 4 millióra becsült lakossággal, melynek 88%-a arab.

Omán nem tartozik a szokványos úti célok közé. Még egy zártabb, érintetlenebb, békés világ, ez adja az igazi varázsát. Tiszta, rendezett ország csodálatos szépségű természeti környezettel. Ugyanakkor olyan mértékben rendelkezik már kiépített turisztikai infrastruktúrával, hogy nem okoz gondot igényes szálláshelyet, közlekedési módot vagy programválasztékot találni. A hagyomány és modernség keveredése különleges atmoszférát áraszt, a békebeli arábiai hangulat és az olajnak köszönhető gazdagság ötvözetét látjuk, miközben nem hivalkodó, nincsenek gigantikus felhőkarcolók és plázák, nem jellemző a megalománia. Eredeti, izgalmas és különleges. A kulturális értékekre és a természeti környezetre nagy figyelmet fordítanak.

Az ország az öko-és kalandturizmusra nagy hangsúlyt fektet. A helyiek szeretnek elvonulni és kirándulni a természetbe, melyet kősivatagok, sziklák között húzódó folyóvölgyek (wadik), vadregényes utak, pálmák, banánültetvények tarkítanak. A sziklafalak között türkízkék tavak és trópusi növények rejtőznek. A táj csodálatos és változatos, idilli oázisok és kanyonok, csipkézett hegycsúcsok, lélegzetelállító sivatagi dűnék, hatalmas hegyvonulatok, végtelenbe nyúló homokos tengerpartok váltják egymást. Ezek a váltakozó természeti csodák különböztetik meg Ománt a többi Közel-keleti országtól. Omán a kalandturizmus egyik úti célja, sivatagi terepjárós túrákat és hegyvidéki barangolásokat is kínálnak.

Ománban különleges élményt nyújt a hegyi vagy a sivatagi motorozást. Az ország lehetőségek széles skáláját kínálja a vízi sportok kedvelőinek, a legnépszerűbb a széllovaglás, a vitorlázás és a búvárkodás.

Muscat hagyományos arab kikötőváros, nevezetességei egymástól távolabb esnek. Muscat azért is különleges, mert a modernizáció nem halványította el a hagyományos világot. Tradicionális épületei, mecsetei, helyi piacai (a szukok), hagyományos öltözködésű helyi lakosai mind az autentikus helyi világba engednek betekintést.

Muscatban 3 sávos autópályák szelik át a várost, mely több, mint 35 km hosszan a tengerpart mellett húzódik. Egyik oldalról a tenger, másik oldalról a hegyek övezi, meggátolva ezzel a kereszt irányú terjeszkedését. Az egyik legmeglepőbb élmény az országot behálózó kivilágított országutak. Az arab mellett szinte mindenhol megtalálhatók az angol feliratok is.

Látnivalók

Ománban mintegy 500 régi erőd található, melyből a Bahla erőd a kulturális világörökség része.

Az UNESCO kulturális világörökségének részei Ománban:

  • A Bahla erőd
  • Bat, Al-Khutm és Al-Ayn régészeti lelőhelyei (bronzkori települések)
  • A „Tömjén Útja” (a tömjénfák és a kereskedővárosok)
  • Az Arab Oryx-Rezervátum (az oryx-antilop vadvédelmi területe – természeti örökség)

Muscat három városrészből áll, melyek az idők során együtt fejlődtek.

  • Muscat, mely a szultán palotájának ad otthont
  • Matrah (Matruh) – eredetileg egy halászfalu – jelenleg kereskedelmi központ
  • Ruwi – üzleti és diplomata negyed

Főbb látnivalók és nevezetességek Ománban a teljesség igénye nélkül:

Al Jalali Erőd és Al Mirani Erőd

Az erődöket az 1580-as években, a portugál megszállás alatt börtönként építették a sziklás hegyekben, melyeket múzeumokká alakítottak át. 2012 óta nem látogatható a nyilvánosság számára, fényképezni csak kívülről lehet.

Qasr Al Alam királyi palota
A királyi palotát a Jalali és Mirani iker erődítményei őrzik, a palota Qaboos Szultán, Omán uralkodójának irodája. Látogatók nem látogathatják meg a palotát, kívülről készíthetnek fényképeket róla.

Corniche terület

A közelmúltban felújított Corniche népszerű tengerparti sétány közkedvelt helye a városnak, sok étteremmel, nyüzsgő élettel. A Cornishe végéről megközelíthető Mutrah erődről látványos kilátás nyílik a városra.

Sultan Qaboos Nagy Mecset
Ez a harmadik legnagyobb mecset a világon, a modern iszlám építészet lélegzetelállító remekműve. Az egész komplexum nyitva áll a nem-muzulmán látogatók számára délelőttönként (8-11 között) A márvány burkolatú mecsetben látható a Swarovski kristály csillár, valamint a világ második legnagyobb kézzel készített perzsa szőnyege. Nők csak teljes testüket lefedő ruházatban látogathatják.

Bait az-Zubair Múzeum és a Nemzeti Múzeum
Omán történelmébe engednek bepillantást

Parkok
Muscatban számos kisebb-nagyobb park található, a legnagyobb a Qurum Nemzeti Park vagy a rózsakertek, amelyekben vízesés, tó és egy szórakoztató park található.

Gyárak
Különböző gyárak, mint az Omani halwa gyár (Omán kulturális örökségének szimbóluma) és az Amouage parfümgyár (világhírű prémium kategóriás parfüm) várják a látogatókat.

Barka Halpiac
Kora reggel érdemes ide látogatni, amikor a frissen fogott tengeri halfélékkel, pl. tonhal, lobszter, rák, szardínia, etc. kereskednek.
Royal Opera House – a világ egyik legjobb akusztikájú tere. Az előadóművészet központja, ahol a szezonban a világ leghíresebb előadói lépnek fel. Külső-belső építészeti látványossága reggelente a nagyközönség számára is megtekinthető.

Wadi Shab
Omán természeti csodája, egyik legismertebb természeti látványossága.
Türkízkék vizű természetes medencék és tavak, vízesések a sivatag közepén sziklákkal, kanyonokkal szegélyezett területeken. (150 km Muscattól)

Nakhl Erőd – datolyapálmákkal, zöld ültetvényekkel, öntözőrendszerekkel, hegyekkel körülvett erőd. (120km-re Muscat-tól)

Rustaq Erőd és termál-gyógyvíz, a város az ősi erődről, és a gyógyító termál-vizéről ismert.

Wadi Mistal és Wakan falu– nagyban különbözik a keskeny szurdokoktól. Széles-kavicsos síkság, mely szintén része az ún. „wadi” rendszernek, mely a vidék alacsonyan fekvő tereitől a hegység csúcsáig vezetik az utat. Wakan falu a hegyoldalon helyezkedik el, lélegzetelállító kilátással a Wadi Mistalra s a környező csúcsokra. A vízforráshoz hegyi kőlépcsőkön felfelé juthatunk el. (120-140km Muscattól)

Al Hamra és Bait Al Safah
Az Al Hamra Oman az ország egyik legjobban megőrzött városa és a Bait Al Safah élő múzeum otthona. Hagyományos sár tégla házak, kanyargós, kavicsos sikátorok. A helyi hölgyek megmutatják a régi csiszolási módszereket, kávét és lisztet, kenyeret és sajtolt-olajat készítenek. (200km Muscattól)

Bahla Erőd
Omán legnagyobb erődje (184km Muscat-tól)

Jabreen Kastély
Omán legszebb kastélyának tekintik, egy üres síkságon áll.

Nizwa Erőd és a Souk
A buja növényzettel és datolyapálmákkal borított, leghosszabb öntözőrendszerrel táplált város, ahol nem hagyhatjuk ki a látnivalókból a Nizwa Erődöt és a szoukot sem, mely maga Omán és annak története! (160km Muscattól)

Jebel Akhdar, a zöld hegy
Egyedülálló természeti látványosság. A folyóvölgyek/wadik, a fennsíkok, teraszos hegyoldalak, mind alacsonyabb hőmérsékletet és jóval több csapadékot élveznek, mint Omán egyéb területei, mely teljesen más arculatot kölcsönöz ennek a hegyvidéknek. (kb120 km Muscattól)

Wahiba Sands
Bepillantás az arab homoksivatagba és a Beduin családok hétköznapjaiba, melyet esetleg egy sivatagi safari vagy egy sivatagi, sátorban töltött éjszaka fog megkoronázni.

Wadi Bani Khalid
Ez a wadi mintegy 203 km-re esik Muscattól. A patak egész évben állandó vízáramot biztosít, a víz és a sziklák nagy medencéi szétszóródnak a wadi/folyóvölgy mentén, mely mellett falvak és termékeny ültetvények találhatók.

Ra’as Al Hadd
A teknősök otthona. Ra’as al Hadd lenyűgöző strandjai a teknősök számára is vonzó, hogy itt rakják le értékes tojásaikat a szultánság legkeletibb pontján.

Sur – Dhow Hajógyár
(200 km Muscattól)

The Bimmah Sinkhole
A víznyelő, 50x70m türkízkék tó, mely a felszín beszakadásával jött létre. A természet különleges és gyönyörű kreációja. (126km Muscattól)

Wadi Tiwi
Hasonló a Wadi Shab-hoz, azzal a különbséggel, hogy a Wadi Tivi járművel is felfedezhető. Egy jármű kényelméből élvezheted az ültetvényeket és a medencéket, mely madarakban és pillangókban bővelkedik és fantasztikus fényképezési lehetőségeket kínál. (220km Muscattól)

Salalah
Az ország második legnagyobb városa, egy feltörekvő nyaraló régió Omán déli partjainál. Szívesen hívják ezt a térséget Kelet-Karibjának, mivel strandjai kiválóak fürdéshez, snorkelezéshez. Szép tengerpartok, zöld természet, tökéletes hely egy tengerpari nyaraláshoz, az Arab – tenger partján. (1000 km Muscattól)

Időjárás

Sivatagi, de az eltérő domborzati viszonyok miatt az időjárásban óriási különbségek mutatkoznak, az ország éghajlata tájegységről tájegységre változó.

A fővárosban márciustól októberig óriási hőség és elviselhetetlen pára uralkodik, ugyanakkor az év többi része nagyon kellemes. A déli területeken egész évben a hőség és a pára az úr, júniustól szeptemberig a monszun teszi kellemetlenné az időjárást.

Ománban éghajlati és időjárási tekintetben a november és március közötti időszak a legkedvezőbb.