Mauritius trópusi klímáján a meleg Indiai-óceánban jól érzik magukat a palackorrú és a trópusi delfinek csakúgy, mint néhány bálnafaj is.

A delfinek 10-12 fős csoportokban élnek és csapatban vadásznak a zsákmányra. Főleg csuklyáshal, szardella, makréla, lazac, tintahal és garnéla szerepel az étlapjukon, amelyekből akár napi 6 kg-ot is elfogyasztanak. Az általuk kibocsájtott ultrahang víz alatti visszhangjával mérik fel a zsákmány elhelyezkedését és méretét. A nőstények 40, a hímek 30 évet élnek átlagosan. A szoros szociális kapcsolatban élő delfinek füttyjelekkel kommunikálnak egymással. Minden delfinnek külön „beszéde” van, vagyis különböző jeleket hallat, amivel a társaikat tájékoztatja a helyzetéről, állapotáról.

A legismertebb delfinfaj, a sötétszürke színű palackorrú delfin. Az akár 230-250 cm hosszúra és 250-500 kg súlyúra is megnővő hegyesen háromszögletű hátúszós delfinek erőteljesebb testalkatúak, mint a közönséges delfinek.

A Mauritius körül élő indiai-óceáni palackorrú delfin különbözik a világ más részein is elterjedt közönséges palackorrú delfintől. Sötétebb szürke a színe és pettyes a hasa. A délelőtt órákban figyelhetjük meg 2-15 fős csoportjukat Mauritius nyugati partjainál, a korallzátony közelében.

A közönséges palackorrú delfin rövidebb testű. A mélyebb vizeket szereti, ritkán tölt el időt 50 méternél sekélyebb vizekben. Mauritius nyugati partjainál szokott feltűnni 5-50 fős csapatokban.

A trópusi delfin, pettyes hosszúcsőrű-delfin vagy fonódelfin a legakrobatikusabb faj, magasan pörgő ugrásáról ismert. Több alfaja is létezik. Mauritius partjainál a Hawaii trópusi delfin él. Jóval kisebb, mint a palackorrú társa, 1,3-2,1 m hosszúra és 45-75 kg-osra nő meg csak. Sötét szürke színű, sötétebb foltokkal a hátán, a nyakán, a farkán és gyakran krémszínű folttal a hasán. A hátúszója középen helyezkedik el. Mauritius nyugati parti öbleiben szeret időzni, Tamarin, Point Moyenne, és Black River közelében. A trópusi delfinek akár 100 fős csapatban töltik itt az éjszakát és a délelőtti órákban megfigyelhetjük reggeli edzésüket, játékos ugrálásaikat, öröm úszásaikat, mielőtt a késő délutáni órákban irányt vesznek a Le Morne-félsziget felé, ahol eltűnnek a mélyebb óceánban megszerezni a napi betevőjüket.

delfinekkel úszás Mauritiuson

Ha szeretnénk találkozni a delfinekkel természetes környezetükben a Mauritiusi nyaraláson, többféle hajókirándulásból is választhatunk, ahol 2-3 órás programokon figyelhetjük meg ezeket a csodálatos állatokat. Az egyszerűbbtől a luxus szolgáltatásokig bőséges a kínálat. Részt vehetünk kis csoportos vagy privát túrákon is a delfinek között.

A jól felszerelt hajókon minden a rendelkezésre áll, hogy biztonságosan úszhassunk a delfinekkel, maszkok, sznorkelling felszerelés, uszony, mentőmellény.

A hajók általában reggel 8-kor futnak ki a nyugati partról és arra veszik az irányt, amerre a legvalószínűbb, hogy találkozhatunk az állatokkal. Amikor meglátjuk a delfineket, beugorhatunk a vízbe és úszhatunk köztük, de csak annyira közelíthetjük meg őket, hogy ne ijesszünk rájuk. Nem szabad hozzájuk érni vagy más közvetlen interakciót létesíteni velük, hogy a delfinek még sokáig boldogan és egészségesen élhessenek Mauritius partjai mentén.

A delfinekkel úszás programot társíthatjuk bálnalessel is, egyéb más érdekes tengeri élmények mellett.

Tegye a Mauritiusi nyaralását még felejthetetlenebbé, ismerkedjen meg a part közelében élő csodálatos tengeri emlősökkel természetes élőhelyükön.