Dubai és az Egyesült Arab Emírségek bármennyire is nyitott ország, a kulturális és vallási szokásaik tiszteletben tartása viselkedésünk és öltözködésünk szempontjából fontos. Szerencsére egyszerűen betartható szabályokkal lesz dolgunk.

Dubai öltözködési szabályai

Férfiaknak:

Nem javasolt az utcán fürdőnadrágban, rövid nadrágban, atlétatrikóban, fedetlen felsőtesttel járni.

Nőknek:

Vállat, térdet nem takaró ruházatban az utcán megjelenni nem tanácsos. Nem fognak senkit megbüntetni érte, de a rosszalló tekinteteket el kell viselnünk. A kereskedelmi és turista területeken kevésbé jelent gondot a kihívó öltözködés, mint a helyiek által lakottabb óvárosban. Legyen nálunk térd alá érő szoknya vagy hosszúnadrág, vállat és teljes felső testet fedő felső. A fürdőruha az utcán nem megengedett, ez a közerkölcs törvény tiltja, úgyhogy ne kockáztassunk. A strandokon, medencéknél elfogadott a bikini viselése, de a monokinit, tangabikinit inkább kerüljük el. Visszamenni strandról a szállodába, javasolt strandruhát vagy nem átlátszó strandkendőt magunkkal vinni.

Az éttermek, bevásárlóközpontok, szórakoztató és más közösségi helyek táblákkal jelzik az öltözködési előírást, és ennek betartását szigorúan is veszik mind a férfiak, mind a nők tekintetében. A nem megfelelő öltözékért ki is utasíthatnak minket az épületből. Vallási intézményekben megkövetelik a fedett felső testet, vállat és felső lábszárat takaró viseletet. Nőktől a fejkendőt is elvárják. Dubai óvárosában legyünk sokkal körültekintőbbek az öltözködéssel, mert ott többet találkozhatunk szigorú vallási elveket követő helyiekkel, akik nem nézik jó szemmel a szerintük illetlen viseletet, és emiatt kényelmetlenebbül érezhetjük magunkat.

Ha elhagyjuk Dubai multikulturális és kozmopolita városát, találkozhatunk szigorúbb előírásokkal. Az előírások minden emírségben eltérőek. Pl. a szomszédos Sarjahban a bikini, a fedetlen, váll, felső test egyenesen tiltott.

Hilton Dubai Jumeirah

Viselkedési szabályok Dubajban

A viselkedési szabályok betartása sem szokott különösebb gondot okozni. Viselkedés tekintetében kevésbé toleránsak, mint az öltözködéssel, de, hacsak nem esünk nagyon túlzásokba, a kisebb vétségek miatt senkit nem fognak megrovó kézmozdulaton vagy nézésen kívül többel illetni.

Az utcán, autóban tilos alkoholt fogyasztani. Az arra kijelölt helyeken, mint például éttermekben, bárokban és a hotelekben van erre csak lehetőségünk. Így a taxiban sem engedélyezett az alkoholfogyasztás. Ezeken a helyeken kívül, máshol nincs is lehetőségünk alkoholt beszerezni. Vannak emírségek, ahol egyáltalán nem is lehet alkoholt vásárolni, inni, erre kijelölt helyek sincsenek, ilyen Sarjah is.

A kábítószerfogyasztásért vagy terjesztésért több év vagy akár életfogytiglani börtönt is kiróhatnak.

Az utcán kerüljük az agresszív, durva viselkedést. Ha valamiért felbosszantanak, ne lépjünk fel fenyegetően, ne kezdjünk ordibálni vagy káromkodni, mutogatni, helyi állampolgárral szemben semmiképpen ne, mert feljelent a hatóságoknál és pénzbüntetéssel sújtanak miatta. Figyeljünk oda minden esetben a kézmozdulatainkra, nehogy a helyiek fenyegetésnek vegyék.

Kerüljük az utcán a csókolózást, az intimitás túlzott kifejezését. Közterületeken nem megengedett olyan helyzetekbe bonyolódnunk, amiben a helyiek szexuális töltetet láthatnak. Volt rá példa, hogy külföldi párt utcán csókolózásért egy hónap felfüggesztett börtönre ítéltek, de néhány kirívó eseten kívül, nem jellemző, hogy rosszalló tekinteteken kívül több kellemetlenség érhet. Felnőtt férfiak és nők az utcán ne öleljék át egymást, ne ölelkezzenek. Egymás kezét fogva nyugodtan sétálhatunk.

Érdekes tiltás, talán a legkönnyebben betartható, hogy ne táncoljunk az utcán.

Moszlimokkal való kapcsolatba lépésünkre különösen figyeljünk oda. Nem illik az ellenkező nemű moszlimnak kezet nyújtanunk. A férfiak ne mutassanak túlzott érdeklődést helyi moszlim nők iránt. A moszlim nőket tilos lefényképezni, férfiakat pedig csak akkor, ha az engedélyüket kérjük.

Katonai jellegű közintézményeket tilos lefényképezni.

Kis odafigyeléssel könnyen elkerülhető, hogy kellemetlen helyzetekbe kerüljünk. Nem olyan szabályokhoz és szokásokhoz kell alkalmazkodnunk, amelyek bármilyen tekintetben megnehezítenék a kellemes nyaralást Dubajban és az emírségek többségében.

Dubai Jumeirah

Dubaj utazást tervez és igénye van a legmagasabb minőségre és szolgáltatásokra? Válogasson felsőkategóriás szálláskínálatunkból Dubajban és az Egyesült Arab Emírségek többi államában. Kérje személyre szabott ajánlatunkat.