Omán, a világtól sokáig elzárt világ, számtalan természeti és kulturális kincset rejt. Az olajból meggazdagodott, de vagyonával nem hivalkodó ország ma még fehér folt a turisták térképén, így, ha olyan helyre utaznánk, ahol még nem járt minden ismerősünk többször is, Omán egy tökéletes úti cél.

A csendes, nyugodt ország az arab kultúra szerelmeseinek, a hegyvidéki tájak rajongóinak, vagy a tengerparti ejtőzés híveinek is egyaránt számtalan különleges lehetőséget kínál. Ománban megtalálják a számításukat a pihentető luxus nyaralást keresők és a természetjárás, túrázás, aktív kikapcsolódást kedvelői is.

Összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt erről a még alig felfedezett különleges országról.

Onán történelme

Omán egy olyan modern ország, amely a hagyományok megőrzését nagyon fontosnak tartja és ez többek között a ruhaviseletünkben is megmutatkozik. A férfiak hivatalos ügyek intézésekor, formális eseményeken és a mecsetben is Dishdasha-t viselnek. A nőknél ugyanez a Hijab. A Dishdasha nyak körüli sálját parfümmel illatosítják, ha távol akarják tartani a kellemetlen szagokat az orruktól, egyszerűen csak feljebb húzzák a sálat és a finomabb illatokba menekülnek.

Az illatosításra sok esetben a tömjént használják. Omán a tömjén földje, ahol a tömjénkereskedelem sok évszázadon keresztül meghatározó szerepet töltött be, az ókori és középkori világ legfontosabb kereskedelmi tevékenységei közé tartozott. A tömjén az egyik legfontosabb luxuscikk volt abban az időben. Omán régészeti helyszínein, melyek az UNESCO világörökség részét képezik, végig kísérhetjük a tömjén útját, illetőleg a tömjén termelést, értékesítést és kereskedelmet.

A világon egyedülállóan Dhofar régióban találhatóak azok a fák, melyek a világ legdrágább és legkeresettebb tömjénét, az Al Hojarit adják. A tömjén gyantát, melyek gyanta cseppek, színek és méretei szerint gondosan válogatják, a sötétebb és barna színárnyalatú olcsóbb, míg a világosabb, vagy rózsaszínes és zöld árnyalatok drágábbak.

A tömjén a kultúra mai napig meghatározó részét alkotja, illatosításra, fertőtlenítésre, gyógyászati és kozmetikai célokra egyaránt felhasználják.

Az Ománi Szultánságot 1970 óta Kábúsz szultán vezeti, aki hivalkodó túlzásoktól mentes, élhető országot hozott létre Ománból. Az ország olajjövedelmeit felhasználva a modernizáció, az infrastruktúra, az egészségügy és az oktatási rendszer kiépítése fontos szerepet kapott, és jelentős lépések történtek a nők egyenjogúságának terén is.

Omán iszlám ország, ahol a muzulmán vallás több ága is békében él egymással, és a világ legbiztonságosabb országainak egyike, e mellett tiszta és vendégszerető.

Ha már autóról volt szó, Omán rendkívül fejlett infrastruktúrájú útjain, köszönhetően az olajtermeléséből fakadó olcsó üzemanyagnak és gazdagságnak, rengeteg nagynevű márkás autó fut. Tömegközlekedés alig van, mindenki autóval jár. A városi tömegközlekedést a taxik jelentik.

A közlekedés baloldali.

A más arab vagy a mediterrán országokban a közlekedési káoszban jellemző a sok dudálás, Ománban ez tiltott.

A nagyrészt sivatagi Ománban járva, meglepő, hogy az autók mindig tiszták. Ennek az az oka, hogyha nem elég tiszta az autó, a hatóságok bírságot szabhatnak ki.

Az országban nem kell jövedelemadót fizetni.

Az omániak gyakran járnak Indiába orvosi kezelésekre, mert Ománban az egészségügy sokkal drágább.

Fedezze fel Ön is az Arab-öböl eme különcségekkel, különlegességekkel, kulturális és természeti szépségekkel teletűzdelt világát.

Ha Dubaj hivalkodó szüntelen nyüzsgését már unja, ha az igazi arab világ megismerésére vágyik lenyűgöző tájakkal, Omán várja Önt.

Kérje személyre szabott ománi utazási ajánlatunkat.

További blog cikkeink Ománról:

Omán, az arab világ és a csodálatos természet még felfedezetlen találkozása

Omán különleges kincsei