Az Ománi Szultánság az arab félsziget egy még alig felfedezett országa. A hatalmas területű, változatos természeti tájakkal büszkélkedő, olajból élő állam teljesen más, mint az északi oldalon határos szomszédja, a hivalkodó és egyedi építészeti alkotásokat felvonultató Egyesült Arab Emírségek. Omán sokáig elzárt világ volt. A 70-es évek végén fejlődésnek indult ország csendesen megbújik északi szomszédja népszerűségének és megalomániájának árnyékában és csendesen őrzi a hét évezrednyi történelmét, hagyományát. Nem hivalkodik a vagyonával, nincsenek hatalmas felhőkarcolók, nagyszabású attrakciók, pedig a pár évtizede még poros, szegény kis ország ma már igen gazdag. Építészetében megőrzi az autentikus ománi stílusjegyeket és kultúrát.  Az olajból befolyt bevételek jó részét az ország folyamatos fejlesztésére fordítják, ennek köszönhetően a helyiek többsége jómódban él.

Sultan Qaboos Nagy Mecset Muscat

A főváros, Muscat, őrzi az ősi arab kultúra értékeit és a folyamatosan épülő és megújuló város az ománi építészeti hagyományokat követi. Ománi látogatásunkat érdemes itt kezdeni. A Qasr Al Alam királyi palota, az ománi szultán irodája, csak kívülről tekinthető meg. A nemrégiben felújított tengerparti sétány, a The Wave Corniche nyüzsgő életnek ad otthont éttermeivel, bárjaival.  A világ harmadik legnagyobb mecsetje a Sultan Qaboos Nagy Mecset a modern iszlám építészet lélegzetállító alkotása. A kortárs ománi építészeti stílusú The Royal Opera House Muscat a klasszikus zene és kultúra elsőrangú helyszíne, melynek előadásaiban gyakran fellépnek világhírű előadóművészek.

Muscattól 100-200 km-es útra rengeteg természeti és kulturális látványosságot találunk. Köszönhetően a jó minőségi autóutaknak, ezeket könnyen és gyorsan el is lehet érni. Wadik, erődök (több mint 500 van belőlük szerte az országban, a legszebb talán közülük Nizwában található), kastélyok, tengerpart és 2000 méter felé nyúló hegyek lélegzetelállító kilátással. Az óriás hegyek tetején a természeti környezettel teljes összhangot alkotó, páratlan építészeti megoldásokat nyújtó luxus szállodák is megtalálhatók, a teljes nyugalmat és különleges természeti környezetet keresők számára, 2000 méter feletti magasságban, kilátással az Al Hajar hegység vonulataira.

Muscattól 500 km-re, az ország keleti partjainál délre haladva találjuk a Ras Al Jinz teknős rezervátumot a tengerparton. A veszélyeztett zöld teknősök itt rakják le a tojásaikat a parti homokban. A tojásrakás és a frissen kikelt kisteknősök első útja a tengerig szervezett túrák során figyelhető meg biztonságos távolságból, anélkül, hogy a teknősöket zavarnánk.

Omán nemzeti kincsei a tömjénfák. A fák megkristályosodott illatos nedveit füstölőszerként illatosításra, fertőtlenítésre, orvosi és gyógyászati célokra, illatszerkészítésre használják, és a rossz szellemek elűzésére is. A tömjén földjén, mely Omán UNESCO Világörökségi helyszíne Dhofár tartományban, az egykori karavánoázis maradványai és az ezekhez kapcsolódó Khor Rori kikötői illusztrálják a tömjén útját és a tömjénkereskedelmet, mely az ókori és középkori világ egyik legfontosabb kereskedelmi tevékenységei közé tartozott.

Az ománi régészeti helyszíneken, mint a Sumhuram, végigkísérhetjük a tömjéntermelést és kereskedelmet, megismerhetjük a feldolgozását, felhasználását, hiszen a tömjén az óvilágban az egyik legfontosabb importált luxuscikk volt.

Ománnak lélegzetállító fjordjai is vannak az Arab félsziget az Egyesült Arab Emírségek és Omán által körülölelt nyúlványán, Khasab városának közelében, Dubajtól mindössze 100 km-re. Mivel elég nehezen megközelíthető, nagyon kevesen jutnak el ide, pedig a kopár sziklák alattuk a kék tengerrel csodálatos látványt nyújtanak. A színes tengeri élővilága igazi búvárparadicsom.

A Sharqiya Sands sivatag 200 méter magas homokdűnéi között szívesen vezetnek a helyiek és a turisták is. Ahogy mondják, olyan, mintha a tengerben vezetnénk, feltölt adrenalinnal. A Wahiba Sands csodálatos dűnéi között pillantást nyerhetünk a Bedouinok tradicionális nomád életébe is.

Salalah partjainál egész évben kellemes klímát, csodálatos szépségű és érintetlen tengerpartokat találhatunk türkizzöld fodrozódó hullámokkal, hófehér homokkal, kókuszpálmákkal szegélyezve. A kellemesen lengedező szellő felfrissíti a forróságot. Rengeteg érintetlen, vadregényes tengerpartot találhatunk, ahol egyedül lehetünk, ha meguntuk a szállodák nem kevésbé csodálatos strandjait.

Omán a felfedezésről szól. A sokévezredes kultúra, az érintetlen természet szépségei lenyűgözőek. Egyelőre még csak keveseknek adatott meg, hogy megismerhessék.

Szeretné felfedezni Ománt, vagy csak egy pihentető, de mégis különleges tengerparti nyaralásra vágyik? Irodánk megszervezi Önnek. Kérje személyre szóló ajánlatunkat.