A világ legszebb szigetei között nyilvántartott Seychelles tökéletes helyszíne lehet egy trópusi nyaralásnak.

Az egzotikus utak egyik sarkalatos kérdése, melyik trópusi szigetre mikor a legjobb utazni, hogy a sziget mind időjárásilag, mind természeti szépségében a legjobb oldalát mutassa.

Az egzotikus nyaralási úticélok egy részét az európai tél idején a legideálisabb meglátogatni, a másik részét pedig a nyári hónapokban.

Seychelle-szigetek időjárása

A Budapestről, légitársaságtól függően, akár 10-12 óra repülési idővel elérhető Seychelle-szigetek bár, köszönhetően az egyenlítő közelségének, egész évben kellemesen meleg klímával rendelkezik, a novembertől februárig tartó időszakban az észak-nyugati monszun sok csapadékot hoz. A márciustól-októberig tartó nyári időszakban kevesebb esőre, viszont kicsit több szélre kell számítani.

A levegő hőmérsékletes egész évben 27-32 C fok között alakul, csak a ritka, nagyon csapadékos napokon csökken le 24 C fok körülire. Az óceán vize is kellemesen meleg, szinte mindig 27-29 fok körüli.

A szigeteken belül több mikroklíma is kialakulhat. Előfordulhat, hogy a sziget egyik felén esik az eső, a másikon pedig süt a nap.

A legtöbb csapadékra januárban lehet számítani, a legkevesebbre júniusban és júliusban. Az utóbbi évek tapasztalatából az látszik, hogy a klíma változás a Seychelle-szigeteken is érezhető, és előfordul, hogy a legkevésbé csapadékos hónapokban több csapadék hullik, mint szokott, ezzel szemben, január-februárban szokatlanul száraz időjárás köszönt be.

A nap korán kell és este hatkor más sötétedik egész évben.

Mikor a legjobb a Seychelle-szigetekre utazni?

Attól függ, mivel szeretnénk tölteni a nyaralást.

Sznorkellingezésre és vitorlázásra egész évben ideális a klíma.

A szörfözés szerelmesei május és szeptember között találhatják meg legjobban a számításaikat.

A búvárok március és május, illetve szeptember és november között számíthatnak a legjobb körülményekre, április és október között a legjobbak a látási viszonyok.

A napozásra, szép tengerpartok felfedezésére áprilistól-októberig megfelelő az időjárás, a legmelegebb és legszárazabb áprilisban és májusban, októberben és novemberben. Ha mégis a nedves évszakban utaznánk, érdemes délebbre fekvő szállásokat választani, hogy nagyobb esélyünk legyen napos időszakokra. Mahé északi részét például nagyobb valószínűséggel felhők borítják november és április között.

Az óceánhoz, tengerpartokhoz fűződő programokhoz a legjobb időpont kiválasztásánál az időjárás mellett egy másik fontos tényezőt is javasolt figyelembe venni Seychelle-szigeteki nyaralás tervezésekor, mégpedig a tengerifű megjelenésének időszakát.

A tengerifű megnehezítheti, hogy a világhírű, csodálatos tengerpartokat teljes szépségükben láthassuk meg, fedezhessük fel, ugyanis a víz színét sárgássá, kevésbé vonzóvá teszi. Minden sziget és minden tengerpart máshogy érintett a tengerifűvel.

Ez azt is jelenti, hogy az utazásunk időpontját az is befolyásolja, mely tengerpartokat szeretnénk felkeresni a nyaralás alatt.

Seychelles at Desroches-island

Melyik strandok mikor érintettek a legjobban tengerifűvel?

Röviden összefoglalva, májustól szeptemberig, a hűvösebb és szárazabb délkeleti szél élettel teli óceánvizet szállít Mahe délnyugati partjaihoz nagy hullámokkal és erős áramlatokkal, ennek köszönhetően Praslin déli partjaira tengerifüvet mos ki. Ezzel szemben októbertől áprilisig a melegebb és nyirkosabb észak-nyugati szél Praslin Côte d’Or tengerpartját lepi el tengerifűvel, Mahe észak-nyugati partját, köztük a Beau Vallont, pedig nagyobb hullámokkal és áramlatokkal. A tengerifű megjelenés sokkal valószínűbb Praslin hosszan elnyúló partjainál, mint Mahé vagy La Digue zegzugos strandjainál.

A tengerifű legvalószínűbb előfordulása szigetek és strandok szerint, csak a legnépszerűbbeket említve:

Mahe: Beau Vallon: novembertől márciusig, Anse Royale és Port Launay júniustól szeptemberig.

Praslin: Grand Anse, Anse Kerlan júniustól-novemberig, Anse Lazio, Anse Possession, Cote d’Or decembertől áprilisig.

Cousin: Baie Laraie, Anse Papaie decembertől áprilisig

La Digue: Anse Source d’Argent decembertől áprilisig, Anse Cocos júniustól szeptemberig.

A fentiek a megfigyeléseken alapulva, a tengerifű legnagyobb valószerűséggeli előfordulását foglalják össze, nincs rá semmilyen garancia, hogy nem tengerifűves időszakban meglátogatva egy-egy tengerpartot, nem találkozhatunk hínárral, ezért inkább csak kiindulási támpontként érdemes kezelni.

Nem szabad elfelejteni, hogy Seychellesen olyan kis távolságok vannak, ha az egyik parton épp nem kedvezőek az áramlatok és sok a tengerifű, hamar találunk egy másik partot, ahol ideálisak a körülmények.

Az időjárás és a tengerifű megjelenésén kívül a szigeteken rendezett programokhoz is igazíthatjuk a Seychelle-szigeteki utazásunkat.

Néhány érdekes program Seychelles-en

Márciusban Mahé szigetén a Semaine de la Francophonie, a francia kultúra hete kerül megrendezésre.

Áprilisban a Seychellesi Karnevál és Kreol Fesztivál a legszínesebb ünnep Mahén, felvonulásokkal, koncertekkel, előadásokkal, partikkal.

Függetlenség napja: június 29. Ezen a napon ünneplik az évfordulóját a szigetek függetlenedésének az Egyesült Királyságtól fesztiválokkal, tűzijátékkal.

Szeptemberben a Beau Vallon Regatta hajó- és egyéb sportversenyei színesítik Mahé tengerpartjait.

Személyes tapasztalatainkkal szívesen segítünk a Seychelle-szigeteki utazásának megtervezésében és megszervezésében. Kérje személyre szabott ajánlatunkat!