Eddig a tengeri élővilág felfedezéséért merültünk alá az óceánban és a lagúnákban a Maldív-szigeteken. Mostantól a gyönyörű természet mellett emberi kéz alkotta műalkotásokat is csodálhatunk a víz alatt. Megnyílt az első víz alatti múzeum, a Coralarium szoborpark Fairmont Maldives Sirru Fen Fushi resort szigetnél.

Coralarium, víz alatti szoborpark a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek legnagyobb felfedezett korall lagúnájában Jason deCaires Taylor környezetszobrász alkotásaiból láthatunk kiállítást, amely úgy lett kialakítva, hogy egy folyosót képezzen a vízfelszín és a tengerfenék között. A felszínen induló művészeti installációk fokozatosan merülnek alá a lagúnába.

Az óceánba nyúló medencénél kezdődik a kiállítás, ahonnan az alkotásokat követve eljutunk a sekély tenger alá, ahol egy vízalatti korall ösvény kezdődik. Utunkat a mélybe endemikus koralltelepek szegélyezik. 50 m-t kell úsznunk vagy akár sznorkelingeznünk egy felfelé vezető lépcsőig, ami egy félig a víz alatt fekvő modern épületbe vezet. 6 méter magas és 3 méterig merül az óceánba. A különleges falak korallmintázatúak és porózusak, hogy beengedjék az áramlatokat és a tengeri élővilágot az építménybe, amely megfelelő védelmet nyújt ahhoz, hogy megtelepedjenek a tengeri élőlények benne és kialakítsanak egy különleges saját világot az installációkon és az épület szerkezetén. A rozsdamentes acélból készült polírozott szerkezet visszatükrözi a tenger és a horizont kékjét, amelyet később a tengeri algák által kialakított patinás színek tesznek még különlegesebbé. Az épület tetején néhány fekete szobrot láthatunk, amelyek összekapcsolják az eget a tengerrel.

Az épület bejárata a vízfelszín felett található és egy magasan fekvő látogatótérre vezet, ahonnan csodálhatjuk a látványt. A szobrok különböző magasságokban kerültek elhelyezésre, egy részük teljesen a víz alatt, egy részük csak részben a vízbe merülve. Attól függően, hogy az ár-apály mennyire emeli meg a vízszintet több vagy kevesebb része a szobroknak kerül a víz alá.

A szobrok részben emberi, részben korall és részben növényi formákat öltenek. Az organikus eredetűek mind helyi, endemikus fajokat képviselnek. A kiállítás egyik célja, hogy rámutasson az ember és a természet közötti kapcsolatra és a fenntartásának fontosságára, a klímaváltozás miatt változó tengerszintek hatásaira.

Vízalatti szoborpark

A szoborpark helyi biológusok által vezetett túrákon látogatható, napi többszöri indulással.

Ismerje meg a Maldív-szigetek minden arcát, a természet és az emberi kéz által alkotott csodákat egyaránt. Válasszon felsőkategóriás luxushotel kínálatunkból és kérje segítségünket a legmegfelelőbb programok megszervezéséhez a Maldív-szigeteki nyaralása során.