Mauritius egyik talán legtöbbet fotózott látványossága a vízalatti vízesés. Azt valószínűleg csak kevesen tudják, hogy a Mauritiusi repülőúton a fentről kirajzolódó természeti jelenség csak egy illúzió.

A Le Morne félsziget mentén a tengerbe szakadó víztömeg csak a magasból csodálható meg, közelről nézve már nem adja ugyanazt a látványt. Ennek oka az, hogy valójában nem egy vízesésről beszélünk, hanem a tengeri üledékes kőzet mélybeszakadásánál világosabbá váló a vízről, és fentről nézve ez pont olyan, mintha tényleg a tenger alatt zubogna a hatalmas víztömeg.

Mauritius víz alatti vízesése

A Le Morne kultúrtáj különleges természeti csodája 2008-ban felkerült az UNESCO Világörökségi listájára is.

Ha a Mauritius nyaralás során szeretnénk más perspektívából is megcsodálni a vízalatti vízesés jelenségét, a repülés mellett még egy lehetőség kínálkozik erre, a Le Morne hegy 556 méter magas csúcsáról kiváló panoráma kínálkozik a természet kis játékára, bár a szikláról inkább csak a víz színének hirtelen változásait figyelhetjük meg, a vízesés maga nem annyira rajzolódik ki.

Mivel a Le Morne hegy is a Világörökség részét képezi, ezért a bazaltsziklára nem lehet csak úgy feljutni, túravezetőre van hozzá szükség. Egyetlen túravezető rendelkezik ehhez engedéllyel a szigeten. A kb. 3 órás túra a hegytetőre kora hajnalban indul. A csúcsra felérve csodálatos rálátás nyílik az öbölre és a vízalatti vízesésre. A látvány megéri a korai kelést és a szikla megmászását.

Le Morne hegy

A Le Morne hegyhez történelmi emléke is fűződik Mauritiusnak. A szökött rabszolgák itt kerestek maguknak búvóhelyet, és amikor 1835. február 1-én Mauritiuson eltörölték a rabszolgaságot, csendőrök indultak értesíteni a rabszolgákat a szabadságukról. A rabszolgák meglátván az érkező embereket, az elfogásuk elől inkább leugrottak a szikláról. Azóta minden február 1-én nemzeti megemlékezést tartanak a mélybeugrott rabszolgák tiszteletére.

A felszabadult rabszolgák a hegy déli lábánál alapítottak települést, amit 1945-ben elpusztított egy ciklon. Két évtizeddel később kicsit keletebbre jött létre az új településük a mai Le Morne Village területén. Az egykori maroon rabszolgák leszármazottai spirituális jelentőséget tulajdonítanak a Le Morne szent hegyének, amely zenéikben, meséikben és az ételeikben is visszaköszön.

A Le Morne félszigeten az elmúlt évtizedekben a turizmus egyik legfontosabb régiójává fejlődött Mauritiuson. Hófehér homokos tengerpartján luxus szállodák sora épült felsőkategóriás szolgáltatást és tökéletes kényelmet kínálva.

Megcsodálná a vízalatti vízesést? Tartson velünk egy felsőkategóriás Mauritius nyaralásra a Le Morne hegy lábához.